آیا در نمازهای واجب گفتن اذان و اقامه واجب است و اگر فردی یا به جماعت بخوانیم چطور و برای نمازهای قضا چه حکمی دارد و اگر تا به حال اذان و اقامه قبل از نماز نگفته باشیم چه حکمی دارد.

پاسخ :
درباره نماز فردا که شامل نمازهای قضا نیز می شود ، به زبان آوردن اذان و اقامه مستحب است و به آن سفارش فراوانی شده ؛ ولی اذان و یا اقامه واجب نیست و ترک آن معصیت محسوب نمی شود و باعث باطل شدن نماز نمی شود .
درباره نماز جماعت ، اگر برای نماز جماعتی اذان و اقامه گفته باشند، کسی که با آن جماعت نماز می‏خواند، نباید برای نماز خود اذان و اقامه بگوید.
اگر برای خواندن نماز جماعت به مسجد بروید و ببینید جماعت تمام شده ، تا وقتی که صفها به هم نخورده و جمعیت متفرق نشده نمی‏توانید برای نماز خود اذان و اقامه بگویید ، در صورتی که برای جماعت اذان و اقامه گفته شده باشد .
در جایی که عده‏ای مشغول نماز جماعتند یا نماز آنان تازه تمام شده و صفها به هم نخورده است ، اگر بخواهید فرادا یا با جماعت دیگری که برپا می‏شود نماز بخوانید

با سه شرط اذان و اقامه از شما ساقط می‏شود:
اول: آنکه برای آن نماز اذان و اقامه گفته باشند.
دوم: آنکه نماز جماعت باطل نباشد.
سوم: آنکه نماز او و نماز جماعت در یک مکان باشد. پس اگر نماز جماعت داخل مسجد باشد و شما بخواهید در بام مسجد نماز بخوانید، مستحب است اذان و اقامه بگویید 
اگر در شرط دوم از این شرطها شک کنید ؛ یعنی شک کنید که نماز جماعت صحیح بوده یا نه ، اذان و اقامه از شما ساقط است. ولی اگردر یکی از دو شرط دیگر شک کنید ، مستحب است اذان و اقامه بگویید .


توجه بفرمایید که در پنج نماز اذان ساقط می‏شود :
اول: نماز عصر روز جمعه.
دوم:نماز عصر روز عرفه که روز نهم ذی‏حجه است.
سوم: نماز عشای شب عید قربان برای کسی که در مشعر الحرام باشد.
چهارم: نماز عصر و عشای زن مستحاضه.
پنجم:نماز عصر و عشای کسی که نمی‏تواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری کند.
در این پنج نماز در صورتی اذان ساقط می‏شود که با نماز قبلی فاصله نشود، یا فاصله کمی بین آنها باشد، ولی فاصله شدن نافله و تعقیب ضرر ندارد

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/